Kontin Do it yourself -kierrätysasukampanja käynnistyi

Kaisa Rautiainen

Kampanjan ajan Kontti-ketjun myymälöissä on esillä Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelemia kierrätysasuja.

Kontti tarjosi kierrätysmateriaaleja nuorten suunnittelijoiden käyttöön ja he saivat vapaat kädet suunnitteluprojektiin. Opiskelijoiden suunnittelemat asut ovat nähtävillä Kontti-myymälöissä kesän ajan. Jokaisessa myymälässä on esillä yksi tai kaksi asukokonaisuutta ja kesän kuluessa asut vaihtavat paikkakuntaa.

Projektiin osallistui yhteensä 13 ensimmäisen vuoden muoti- ja vaatesuunnittelun opiskelijaa. Muusa Ovaska, yksi projektin nuorista suunnittelijoista, kokee kampanjaan osallistumisen hyödyttäneen häntä suunnittelijana.

– Kierrätysmateriaalin kanssa työskenteleminen pakotti minut tekemään ratkaisuja, joita en olisi muokkaamattoman kankaan kanssa tullut tehdyksi, ja antoi siten paljon uutta ymmärrystä vaatesuunnittelun ja -valmistuksen mahdollisuuksista.

Ideoita kierrätysmuodista kiinnostuneille

Kampanjan tavoitteena on innostaa pohtimaan kierrätysmateriaaleille uusia käyttötarkoituksia. Kontin Tuunaustorin valikoimista löytyy nappeja ja pitsejä sekä muita aarteita kierrätysmuodista kiinnostuneille. Lisäksi muotia voi luoda vaikka pöytäliinasta, kuten projektiin osallistunut Iina Koskikallio, tai hapsuviltistä Ida Urmaksen tapaan.

Muusa Ovaska suunnitteli Taivaalle ja takaisin –mekon sinisävyisistä miesten kauluspaidoista.

– Vaatteen suunnittelu ja valmistaminen rajallisesta materiaalista ohjasi työtä monella tapaa, sillä suunnittelijana halusin löytää tasapainon uuden ja innovaativisen designin ja alkuperäisen tuotteen luonteen välillä. Kontista löytämämme materiaalit inspiroivat yksityiskohdillaan ja leikkauksillaan, mutta asettivat myös suuren haasteen materiaalin rajallisen määrän vuoksi, Ovaska kertoo.

Tuunausvinkkikorttien ja DIY by Kontti -sivuston avulla ideoimaan

Kampanjaan liittyvistä tuunausvinkkikorteista löytyy suunnittelijoiden ideoita Kontin asiakkaiden käyttöön. Kortteja on painettu jokaisesta DIY by Kontti –asusta. Tuunausvinkkikorteissa suunnittelijat kertovat muotoiluprosessista ja käytetyistä materiaaleista. Osa asuihin liittyvistä korteista on jo saatavilla Konteissa ja lisää on tulossa kesän aikana. Lisää tuunausvinkkejä löytyy kampanjan sivulta Facebookissa, osoitteessa www.facebook.com/DIYbykontti.

Ideoiden lisäksi DIY by Kontti -sivulta löytyy mielenkiintoisia linkkejä tuunaajille ja etuja tykkääjille. Tällä hetkellä on mahdollista mm. osallistua kilpailuun, jossa äänestetään suosikkia kampanjan asukokonaisuuksista. Syksyllä sivustolle on tulossa mm. ohjeet neuleasun tekemiseen kahdesta neulepuserosta ja solmiosta sekä siitä, miten pitsiliivi syntyy pienistä liinoista.

– DIY by Kontti -projekti yhdistää hienolla tavalla useita tuunauksen ja kierrätyksen osa-alueita. Kontti -tavaratalojen tarjoamat materiaalit inspiroivat meitä projektissa mukana olleita muotialan opiskelijoita, ja meidän hiomamme ideat ja valmistamamme vaatteet toivottavasti vastaavasti inspiroivat harrastajia, Ovaska summaa.