Ympäristöteemaa & kierrätystä Linnan juhlissa

Katri Nikkola (kaikki artikkelin kuvat)
Kuvaaja: Katri Nikkola (kaikki artikkelin kuvat)

Hienoimpiinkin juhliin voi mennä kierrätysmekossa, ja se on hyvä. Lue lisää ja poimi myös suunnittelijan vinkit juhla-asun tuunaukseen.

Tänä vuonna presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa vietettiin ympäristöteemalla. Myös Kontti-kierrätystavarataloketjun johtaja Sari Nikkolalla oli kunnia päästä edustamaan paikan päälle. 
 
- Olin otettu saadessani kutsun – ja ilahtunut teemasta! On erittäin tärkeää, että ympäristö ja ekologisuus otetaan tällä tavoin huomioon myös maamme johdossa, sillä kyse on koko maailman tulevaisuudesta. Tekstiiliteollisuuden ja -kaupan ympäristövaikutukset ovat iso asia, johon on kiinnitettävä huomiota. Lahjoittamalla Konttiin ja ostamalla Kontista voi jokainen omalta osaltaan parantaa tekstiilien uudelleenkäyttöastetta ja se on kaikki plussaa, sanoo Sari, jonka Linnan juhlien puvun suunnitteli ja toteutti Aalto-yliopistossa elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella pukusuunnittelua opiskeleva veljentytär Katri Nikkola. Syvänpunainen juhlapuku on tehty kokonaan kierrätysmateriaalista – osa löytyi omasta vaatekaapista, osa Kontista. 
 
 
Puvun pohjana käytettiin 15 vuotta vanhaa juhlavaa mekkoa, johon lisättiin materiaalia paristakin Kontista ostetusta vaatteesta. Puku ei varsinaisesti näytä kierrätyspuvulta: siinä ei ole tuotu esille kierrätysmateriaaleja, ja suunnittelussa pidettiin tärkeänä, ettei asusta tule ”kertakäyttökierrätystä”, vaan pukua on voitava käyttää vielä monta kertaa.
 
- Kierrätysmateriaalin käyttöä voisi tuoda enemmän tavalliseen arkeenkin. Tälläinen oman vaatekaapin "upscaling" säästää luonnonvaroja, toteaa Sari Nikkola. Myös asuun sopivat kengät ja korut löytyivät omasta takaa.
 
 
Annetaan vielä suunnittelijan kertoa omin sanoin:
 
”Tavoitteena oli suunnitella mekko, joka olisi käyttäjänsä näköinen, mukava päällä, edustaisi Punaisen Ristin Kontin toimintaa ja ottaisi huomioon Linnan juhlien teeman yhteinen ympäristömme ja ekologisuus. Halusimme käyttää vain kierrätettyjä materiaaleja, joten ainoastaan ompelulangat on ostettu uutena. Oli myös tärkeää suunnitella mekko, joka erityislaatuisesta tilaisuudesta huolimatta ei jäisi kertakäyttöiseksi. Halusin mekon olevan erityinen ja juhlava, mutta kuitenkin niin, että se soveltuisi muihinkin tilaisuuksiin.
 
Materiaaleiksi löytyivät Sarin oma vanha punainen mekko ja siihen kuuluva jakku sekä Kontista silkkimekko ja samettimekko. Punainen väri valikoitui valittujen materiaalien mukaan, mutta se oli myös käyttäjälleen mieleinen ja tilaisuuteen sopiva. Ainoastaan löytämäni samettimekko oli väriltään alun perin harmaa, joten värjäsin sen punaiseksi. Muut materiaalit käytin alkuperäisessä muodossaan. Ensimmäinen vaihe oli vaatteiden purkaminen osiin, pesu ja värjäys. Tämän jälkeen aloitin uuden muodon etsimisen nuken päälle muotoillen. En halunnut toteuttaa ennalta piirrettyä suunnitelmaa, vaan löytää mekolle muodon materiaalien omien ominaisuuksien kautta. Suunnitteluprosessi muistutti hyvin paljon palapelin rakentamista. 
 
 
Tärkeää vanhoista vaatteista uudelleen muokkaamisessa ja eri materiaalien yhdistämisessä on ottaa huomioon kankaiden koostumus ja säilyttää olemassa olevat hoito-ohjeet. Näin huoltamisessa on helppo välttää vahingot, jotka saattaisivat lyhentää vaatteen käyttöikää.
 
Suunnitteluprosessi oli kokonaisuudessaan hyvin materiaali- ja käyttäjälähtöinen. Lopullisen muodon mekko sai useiden sommittelujen ja sovitusten kautta.”
 
 
 
 
Tiesitkö?
  • Kontti-löydöistä on aiemminkin tehty asuja juhliin. Lue lisää esim. vuonna 2017 Linnan juhlissa nähdystä asusta ››
  • Mitä tarkoittaa vaatteiden "upscaling"? Vanhan tuunausta paremmaksi, kohentamista, tasokkaammaksi tekemistä. Kokeile myös arkivaatteille! 
  • Oletko itse tehnyt / tuunannut vaatteita Kontti-löydöillä? Jaa luomuksesi somessa #sprkontti!