Viisi tyylivinkkiä kierrättävälle miehelle

Iida Tarkamo
Jesse Karjalainen

Käytettyjen miesten vaatteiden etsiminen voi tuottaa päänvaivaa. Lue viisi vinkkiä, joilla pääset pitkälle tyylikkäiden löytöjen etsinnässä.

1. Sovita vaatteet aina ennen ostoa

Kokomerkinnät ja leikkaukset vaihtelevat merkeittäin. Merkistä riippuen sama koko voi olla isompi tai pienempi. Jos vaate on aavistuksen iso, kokeile kääriä hihoja tai lahkeita. Paidanhelman voit laittaa housujen sisään. 

Liian ison paidan saa näyttämään paremmalta käärimällä hihat ja laittamalla helman housujen sisään.

2. Tutustu myös naisten vaatetarjontaan

Tämä voi ensin tuntua uudelta ja oudolta, mutta jotkut naisten vaatteet menevät miehillekin moitteetta. Unisex-tyyliä voit löytää erityisesti kauluspaita-, housu-, farkku-, ja kenkävalikoimista. Eikä aikaakaan, kun olet unohtanut jo tyystin, kenelle vaatteet on alun perin suunniteltu.

Ota kuitenkin huomioon, että yleensä naisten vaatteet ovat tyköistuvampia kuin miesten: esimerkiksi vyötärön ja hartioiden leikkaukset ovat kapeampia. Silmäillen tätä on vaikea arvioida, joten vaatteet kannattaa sovittaa.

Helsingin Kontin flanellista ei heti uskoisi, että se on alun perin naisille tarkoitettu.

3. Mieti, miksi ostat

Mieti ennen ostoa, onko kyseessä impulsiivinen vai harkittu päätös. Sovituskopissa on hyvä hetki pohtia, onko vaate oikeasti oman näköinen ja sopivan kokoinen: mihin tilanteeseen vaate sopii, ja miten sen yhdistäisi jo olemassa olevaan vaaterepertuaariin. Jos yksittäinen vaate vaikuttaa kivalta, mutta et keksi, mihin sen yhdistäisi, harkitse ostostasi tarkoin. 

4. Muokkaamalla saat täydellistä istuvuutta

Vaatteiden käyttäminen ompelijalla on täysin hintansa arvoista, koska muokkaamalla vaatteen saat juuri omille mitoille sopivaksi. Varsinkin, jos vartalon mittasuhteet ovat poikkeavat, esimerkiksi paidan tai farkkujen pituus ei ole valmiiksi sopiva. Helpointa tietenkin olisi löytää täydellisesti istuva kierrätysvaate, mutta niin harvemmin käy.

Joskus jokin pieni asia vaatteessa saattaa ärsyttää, ja tällaisissa tapauksissa siitä saa täydellisen muokkaamalla.

Jos viet vaatteita muokattavaksi ompelijalle, mieti tarkkaan, mitkä niistä ovat ajattomia ja kestäviä: esimerkiksi puku, housut, kauluspaita, neuleet ja nahkatakki.

Vyötäröstä isot mustat housut istuvat korjauksen jälkeen täydellisesti. Raitakauluspaitaa lyhennettiin hihoista ja helmasta – nyt lopputulos on sopivan rento. Vaalealle lyhythihaiselle kauluspaidalle saatiin mielenkiintoinen siluetti, kun helmaa lyhennettiin paljon.

5. Kolua Kontin asusteet ja korut

Asusteilla ja koruilla voit piristää asua kuin asua ja tuoda omaa persoonaasi esiin. Ne ovat usein myös pitkäikäisiä hankintoja. Käy läpi huivit, kaulakorut, rannekorut, päähineet ja kravatit. Kontin parasta antia ovat vintage-kellot: monet niistä ovat edullisia, ajattomia ja todella kestäviä.

Ruostumatonta terästä oleva Leopard-kello on löytö Tampereen Kontista. 

Ei muuta kuin hyviä kierrätyslöytöjä tekemään!

Aina Kontista ei löydy sopivaa puettavaa. Kun ennakko-odotukset eivät ole suuret, pian löydätkin oikean aarteen. Ja vaikka mitään ei löytyisikään, oikealla asenteella jotain jää aina käteen. Käynti Kontissa voi toimia jo itsessään inspiraation lähteenä omalle pukeutumiselle.

Asukuvat: Iida Tarkamo