Taitajien elämykselliset esillepanot valloittivat Lahden Kontti-kierrätystavaratalon

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 Lahdessa 8.-10.4.

Taitaja2014

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4. Tapahtumassa vieraili yli 41 000 kävijää.

Taitaja2014

Taitaja2014-tapahtumassa ammattiin opiskelevat nuoret mittelivät ammattitaidon SM-mestaruudesta 44 eri alalla. Punaisen Ristin Kontti näkyi SM-kilpailun somistuslajin kisatehtävissä.

Somistusalan finaalissa kilpaili kahdeksan nuorta, jotka oli valittu yli neljänkymmenen semifinalistin joukosta. Finaalitehtäviä oli kaikkiaan kolme, joista kahdessa Kontti oli mukana. Ensimmäisenä tehtävänään kilpailijat toteuttivat Vesijärvi-aiheisen ikkunasomistuksen.  

Toisena somistustehtävänä kilpailijat rakensivat elämyksellisen ja kestävän kehityksen mukaisen esillepanon Lahden Kontti-kierrätystavarataloon. Yhteisenä teemana oli madonna. Kilpailijat toivat esiin oman näkemyksensä teemasta sekä päättivät samalla esillepanon kohderyhmän.

Tuomarit Ykäjuhani Kokkonen ja Vivi Koivisto kokivat kierrätysteeman trendikkääksi, mutta samalla haasteelliseksi.

"Kierrätysaihe somistusalan kilpailussa jakaa mielipiteet. Kierrätys on kuitenkin nouseva trendi, joka näkyy myös vähittäiskaupan visuaalisessa myyntityössä. Kierrätystavaralla somistaminen on haasteellista ja siten se tuo kilpailijoiden väliset tasoerot selkeästi esiin."

Joensuun ammattiopistossa merkonomiksi opiskeleva Iina-Maija Partanen koki tehtävän ennakoitua helpommaksi.

"Minulle kierrätystavaralla somistaminen oli odotettua helpompaa. Onneksi löysin toivomani esineet.  Kontissa ei ole kahta samanlaista tavaraa, joka luo kuitenkin omat haasteensa sommitteluun.

Olen mukana hyvällä fiiliksellä. Ei haittaa, vaikka en sijoittuisikaan voittajien joukkoon."

Tampereen seudun ammattiopistossa Retail-merkonomiksi opiskeleva Satu Piippo osallistui SM-kisoihin ryhmänohjaajan kannustamana. Hän sai kolmanneksi parhaat pisteet madonna-aiheisesta esillepanostaan.

"Esillepanossani Madonna on räväkkä pop-ikoni, joka kantaa kaulallaan näyttäviä koruja ja pukeutuu mustaan nahkaan."

Kolmas kisatehtävä rakennettiin Lahden urheilu- ja messukeskukseen. Kilpailijat toteuttivat esillepanon, jonka tehtävänä on tukea Punaisen Ristin kuvitteellista kansainvälisen vaateavun keräyskampanjaa. Teemana oli Afrikka, jota ilmennettiin muun muassa rekvisiitan avulla. Osa tehtävän tekstiileistä ja esineistöstä oli peräisin Kontista.

Kontti-ketjun tuotepäällikkö Kristiina Räty toivoi avustustyön näkyvän esillepanoissa.

"Onnistunut esillepano tuo ohikulkijalle ajatuksen auttamisesta ja samalla kiinnostuksen kansainväliseen avustustyöhön."

Tuomarit Kokkonen ja Koivisto toivovat opiskelijoille lisää rohkeutta somistustyöhön.

"Vaikka asetelmat olivat taitavasti rakennettuja, toivomme kilpailijoita yllätyksellisempää ja rohkeampaa otetta. Oma näkemys kypsyy tietenkin vielä iän karttuessa."