Suomen Punainen Risti lähetti talvivaatteita Ukrainaan

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereelta lähti keskiviikkona 26.2. rekallinen avustustarvikkeita Ukrainaan. Ukrainalaisilla on puutetta ruoasta ja lämpimistä vaatteista konfliktin jatkuessa.

Rekkaan lastattiin 342 paalia talvivaatteita, kuusi lavallista naisten talvikenkiä ja yhdeksän lavallista kynttilöitä. Avustustarvikkeita on yhteensä noin 20 000 kiloa ja niiden arvioidaan saapuvan Keski-Ukrainaan Pultavan kaupunkiin ensi viikon puolessa välissä. Tarvikkeiden välittämisestä kyliin ja kaupunkeihin vastaa Ukrainan Punainen Risti.

Talvivaatteet on saatu lahjoituksina muun muassa Kontti-kierrätystavarataloista. S-ryhmä lahjoitti talvikengät ja Marmorikynttilä Oy lahjoitti kuorman mukana lähtevät kynttilät. Ulkoasiainministeriö osallistuu kuljetuksen logistiikkakuluihin.

Vaarallisista olosuhteista huolimatta Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on jakanut tarvikkeita alueilla, joihin moni ukrainalainen on paennut. Avun saaminen ihmisille on erittäin vaikeaa alueilla, joissa taisteluita käydään jatkuvasti.

– Ihmiset tarvitsevat epätoivoisesti turvaa, ruokaa, vettä, lääkkeitä, suojaa ja sähköä. Toisinaan paikallisten tavoittaminen on mahdotonta, koska alueilla on liian vaarallista liikkua. Ihmiset piileskelevät kellareissa useita päiviä ja ovat vaarassa haavoittua tai kuolla, kun he lähtevät hakemaan avustustarvikkeita, kertoo Ukrainan avustusoperaation johtaja Michel Masson.

Ruoka-apua ja hoitotarvikkeita sairaaloihin

Kansainvälinen Punainen Risti on toimittanut sidetarpeita ja muita hoitotarvikkeita viiteen sairaalaan Luganskin ja Donetskin alueille. Donetskissa sijaitsevaan Kalinin sairaalaan on toimitettu röntgen- ja dialyysilaitteita sekä välineitä.

Viime viikonloppuna kansainvälinen Punainen Risti toimitti ruokaa ja muita avustustarvikkeita noin 5000 ihmiselle Debaltseven kaupunkiin.

Punainen Risti on toimittanut ruokaa ja muita tarvikkeita 40 kylään ja kuntaan Luganskin sekä Donetskin alueilla. Noin 30 000 ihmistä on saanut leipää, jauhoja ja muroja, öljyä, kynttilöitä, kanistereita sekä hygieniatarvikkeita. Myös 5000 vangille on annettu hätäapua.

Edit: Kontti-kierrätystavaratalot eivät tällä erää kerää vaatteita erityisesti Ukrainaan, vaan osa tavarataloihin lahjoitetuista vaatteista päätyy Punaisen Ristin logistiikkakeskuksen kautta vaateapuna kriisialueille ympäri maailman.