Mitä lahjoitukselleni tapahtuu Kontissa?

Kaisa Rautiainen / Suomen Punainen Risti

Lahjoituksesi saa uuden elämän Kontissa. Suurin osa lahjoituksista myydään, mutta tavarasi voi päätyä myös sitä eniten tarvitsevalle maailmalla tai Suomessa. 

Kun lahjoitus on tuotu Konttiin, työntekijämme tarkastavat, lajittelevat ja hinnoittelevat sen. Myymme lahjoitukset ensisijaisesti siinä Kontissa, johon ne on lahjoitettu, sillä se on järkevää niin taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta.

  • Valikoimissa on paljon edullisia perustuotteita, jotka löytävät uuden kotinsa usein nopeasti – mutta myös arvokkaampia merkki- ja keräilytuotteita, sillä meille on tärkeää käsitellä tavaroita lahjoittajia ja lahjoitusta kunnioittaen.

Huonekalujen myyntikelpoisuus arvioidaan jo lahjoitus- tai noutohetkellä. Valitettavasti emme voi ottaa lahjoitusta vastaan, jos arvioimme, ettei se löytäisi kauttamme ostajaa.


Lahjoittamalla & ostamalla autat

Kontin tuloksesta ohjataan 2/3 auttamistoimintaan Suomessa ja 1/3 katastrofirahastoon, jonka varoilla autetaan äkillisissä kriiseissä ja onnettomuuksissa Suomessa ja maailmalla.


Mitä tapahtuu lahjoituksille, joita emme voi myydä?

Vaatteet ja muut tekstiilit

Toimitamme osan lahjoitetuista vaatteista Punaisen Ristin kansainväliseen vaateapuun. Vaateavun erittäin tiukat vaatimukset otetaan jo Kontissa huomioon. Vaatteet tulevat käyttöön vaikeissa olosuhteissa, eikä kriisialueilla ei ole mahdollisuutta vaatteiden pesemiseen tai korjaamiseen – vaateapuun lähetetään arkivaatteita, joilla on käyttöikää jäljellä ja jotka ovat tarkoituksenmukaisia kohdemaassa. Apupyynnöt tulevat pääosin suoraan maista, joissa Punaisella Ristillä on toimintaa jo ennestään. Vaateapua saa käyttää vain jakamalla vaatteet suoraan avuntarpeessa oleville. Kohdemaassa apua koordinoi paikallinen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistys. Lue lisää SPR:n logistiikkakeskuksesta ››


Vaatepaaleja Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa. Kuva: Altti Näsi

Lahjoitusten joukossa on myös kuluneita ja likaisia tekstiilejä, joita emme voi myydä tai lähettää vaateapuun. Lisäksi hyväkuntoisetkaan tekstiilit eivät aina löydä kauttamme uutta omistajaa, jolloin niille on kaksi eri reittiä: energiantuotanto Suomessa tai kierrätys tukkumyyntinä Saksaan. Tekstiilin (usein likaisen tai rikkinäisen) päätyminen energiantuotantoon tuo meille jätekustannuksia – ja se on pois avustustyöstä. Siksi osa tavaratalomyynnin ja vaateavun ulkopuolelle jäävistä tekstiileistä myydään Saksaan yhteistyökumppaneille, jotka kierrättävät sellaisenaan käyttökuntoiset tekstiilit kuluttajamyyntiin eri maihin. Lopuista valmistetaan esimerkiksi puhdistusrättejä ja kuitumateriaaleja uusiokäyttöön. Pieni osa päätyy kumppanin kautta energiajakeeksi.

Muut lahjoitustavarat

  • Astioista, kirjoista, urheiluvälineistä, huonekaluista ym. käyttötavaroista myyntiin kelpaamattomat kierrätämme mahdollisimman tehokkaasti materiaalina esimerkiksi lasin-, metallin-, paperin-, sekä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit päätyvät paikallisen jätehuollon kautta energiajakeeksi tai sekajätteeksi.