Mitä lahjoitukselleni tapahtuu Kontissa?

Kaisa Rautiainen / Suomen Punainen Risti
Kontissa lahjoitukset käydään yksitellen läpi ennen myyntiin viemistä.
Kuvaaja: Kaisa Rautiainen / Suomen Punainen Risti

Myymällä lahjoitettua tavaraa keräämme varoja Punaisen Ristin auttamistyöhön.

Kun lahjoitus on tuotu Konttiin, työntekijämme tarkastavat sen. Siistit, ehjät ja puhtaat lahjoitukset myymme ensisijaisesti kierrätystavarataloissamme.

Ennen myymälään viemistä lajittelemme, siistimme ja hinnoittelemme ne. Mahdollisuutta tavaroiden korjaamiseen tai esimerkiksi vaatteiden pesemiseen Konteissa ei ole, joten toivomme lahjoituksena vain ehjää ja siistiä. Meille on tärkeää käsitellä kierrätystavaroita Punaisen Ristin arvojen mukaisesti ja lahjoittajia kunnioittaen.

Myymme tuotteet pääosin siinä Kontissa, johon ne on lahjoitettu. Tämä on järkevää sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.

Myyntitoiminnasta saamamme tuloksen ohjaamme Punaisen Ristin vapaaehtoisten tukemiseen Suomessa ja katastrofirahastoon, jonka varoilla autetaan äkillisissä kriiseissä ja onnettomuuksissa Suomessa ja maailmalla.

Mitä tapahtuu lahjoituksille, joita emme voi myydä tavarataloissa?

Vaatteet ja muut tekstiilit

Suurimman osan hyväkuntoisista tekstiileistä myymme tavarataloissamme. Lisäksi Kontti toimittaa vaatteita ihmisille, jotka tarvitsevat niitä kiperästi. Punaisen Ristin vaateavun laatuvaatimukset ovat erittäin tiukat, sillä vaatteet tulevat avuntarvitsijoille käyttöön vaikeissa olosuhteissa. 

Lue lisää Punaisen Ristin vaateavusta.

Lahjoitusten joukossa on myös kuluneita ja likaisia tekstiilejä, joita emme voi myydä tavarataloissamme tai lähettää vaateapuun. Lisäksi kaikki hyväkuntoisetkaan tekstiilit eivät ponnisteluistamme huolimatta löydä kauttamme uutta omistajaa. Näille tekstiileille meillä on kaksi eri reittiä: kierrätys tukkumyyntinä Saksaan tai energiantuotanto Suomessa.

Tekstiilin päätyminen energiantuotantoon aiheuttaa jätekustannuksia, jotka ovat pois avustustyöhön ohjattavista varoista. Sen takia myymme osan tavaratalomyynnin ja vaateavun ulkopuolelle jäävistä tekstiileistä yhteistyökumppaneille Saksaan. Kumppanit kierrättävät sellaisenaan käyttökuntoiset tekstiilit kuluttajamyyntiin eri maihin, lopuista valmistetaan esimerkiksi puhdistusrättejä ja kuitumateriaaleja uusiokäyttöön. Pieni osa päätyy kumppanin kautta energiajakeeksi.

Lue lisää tekstiilien kierrosta Kontissa.

Muut lahjoitustavarat

Myymme vaatteiden ja tekstiilien lisäksi astioita, sisustustuotteita, kodin käyttötavaroita, kirjoja, urheiluvälineitä, lastentarvikkeita ja huonekaluja.

Konteissa ei ole mahdollisuutta tavaroiden korjaamiseen tai kunnostamiseen. Sen takia toivomme lahjoituksena vain ehjää ja siistiä.

Huonekalujen myyntikelpoisuuden tarkastamme jo lahjoitushetkellä. Emme valitettavasti voi ottaa lahjoitusta vastaan, jos arvioimme, ettei se löytäisi kauttamme ostajaa.

Myymme valtaosan saamistamme tavaralahjoituksista. Myyntiin kelpaamattomat kierrätämme mahdollisimman tehokkaasti materiaalina esimerkiksi lasin-, metallin-, paperin-, sekä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit päätyvät paikallisen jätehuollon kautta energiajakeeksi tai sekajätteeksi.